PLOVDIV 

LOCATIE

Plovdiv ligt 150 kilometer ten zuidoosten van Sofia en is per auto in twee uur te bereiken. Plovdiv is na Sofia de grootste stad van Bulgarije en een van de oudste Europese steden.

GESCHIEDENIS

De heuvels van Plovdiv vormden de plek van de Thracische Eumolpias, het hoofdcentrum van de Odyrsae stam. De Thracische stammen stonden tot op zekere hoogte onder invloed van de oude Griekse cultuur, vooral nadat de stad veroverd werd door Alexander de Grote in 341 BC. Opeenvolgende Griekse heersers bouwden een uitgebreid stelsel van verdedigingsvestingen. De stad kreeg de naam Philippopolis en groeide uit tot een belangrijk regionaal centrum, zo ook voor de Griekse wetenschap met in het bijzonder filosofie. In 46 AD werd Philippopolis bezet door de Romeinen. Vele veteranen, die in de legioenen gediend hadden, vestigden zich in de omgeving. Een uitgebreid systeem van aquaducten werd gebouwd om de stad van water uit het Rodopegebergte te voorzien. De verdedigingswerken werden versterkt door Marcus Aurelius, de stad kreeg de naam Trimontium en werd een rijk en beroemd wetenschappelijk centrum. 

In 251 vernietigden de Goten Philippopolis. Het gebied werd in 395 een deel van het Oosterse Rijk, om vervolgens in 447 door de Hunnen weer vernietigd te worden. In de 6de eeuw werd de stad opnieuw opgebouwd en met vestingen versterkt door Justinian. Na de invasie van de Slaven en Avaren kwam de stad onder de invloedsfeer van het eerste Bulgaarse Koninkrijk. Onder Kham Malamir kreeg de stad de Slavische naam Pupuldin. De Byzantijnen en Bulgaren waren verwikkeld in een jarenlange twist om de stad, maar uiteindelijk werd, na 1018, de stad definitief toegevoegd aan het Byzantijnse Rijk. De stad bleef zwaar gehavend door het leger van de Eerste Kruistocht, tot Kind Kaloyan in 1204 Plovdiv (zoals het toen al heette) heroverde en aan het tweede Bulgaarse Koninkrijk toekende. De stad groeide onder het bestuur van Tsaar Ivan Assen II (1218-1241) om vervolgens in 1364 door de Ottomaanse Turken ingenomen te worden. De stad gedijde een tijd onder de Ottomaanse bezetters, werd een bevoorradingscentrum voor rijst, tabak en wollen kledingstukken voor het Ottomaanse leger maar de groei stagneerde. In de 19de eeuw ontwikkelde Plovdiv zich weer onder invloed van de Griekse economische expansie in de regio. De ambachtelijke industrie, zoals de tapijt- en zeepproductie, ontwikkelde zich. Handelaren uit Plovdiv openden kantoren in Constantinopel, Athene, Odessa, Manchester en Calcutta. In 1878 werd Plovdiv van de Ottomaanse bezetters bevrijd en door het “Verdrag van Berlijn” hoofdstad van Oost Roumelia, om vervolgens in 1885 volledig ingelijfd te worden in Bulgarije. In 1936 werd “Oud Plovdiv” tot historisch beschermd gebied uitgeroepen en in 1979 ontving het van UNESCO de “Europese Gouden Medaille” voor het beschermen en in stand houden van haar historische monumenten.

Plovdiv

Plovdiv, de oude stad op de heuvels...
Plovdiv is een karakteristieke stad in het midden van Bulgarije. Het oude Plovdiv bestaat uit miniscul beschilderde huizen, typische doorgangetjes en pitoreske binnenplaatsjes. Straten zijn bekleed met keien, wat een authentieke uitstraling geeft. In het oude centrum zijn veel kunstenaars gevestigd, die o.a. beschilderd porselein aan de man proberen te brengen.
Dat Plovdiv ook ten tijden van de Romeinen reeds bewoond was, blijkt uit verschillende opgravingen die te bewonderen zijn. Vanaf de Akropolis heb je een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Hier ligt ook het oude amfitheater , waar nog steeds voorstellingen gegeven worden.
Gewapend met kaart en goede moed zijn we tijdens een stadswandeling naar het amfitheater gegaan. Niet echt moeilijk te vinden... We zijn het theater naar binnen gegaan onder begeleiding van een oud vrouwtje. Helaas sprak ze alleen Bulgaars, dus wat ze probeerde duidelijk te maken bleef ons een raadsel...  En daar sta je dan, in de piste van een amfitheater, waar duizenden jaren geleden ook al mensen stonden. Heel apart! (Helaas zijn de foto's van deze unieke ervaring mislukt :-() Terwijl door een tunnel auto's onder je door rasen, waan je je in dit amfitheater even terug in de tijd. Op een paar mensen na, die een paar boxen aan het ophangen waren voor een voorstelling, waren we de enige in het theater. Na alles uitgebreid bekeken te hebben, liepen we via de tribunes naar boven. En toen (pas) viel het kwartje: het theater is overdag niet open voor publiek, je mag het alleen bezichtigen van achter een hek!!! Dus dat probeerde het vrouwtje duidelijk te maken...Oeps.
Stiekem ben ik blij dat ik haar niet begrepen heb, anders had ik nooit minden op het podium gestaan.:-)
Ook in de binnenstad vind je hier en daar nog overblijfselen uit de Romeinse tijd terug.

Het tweede amfitheater in Plovdiv is een stuk minder oud. Wanneer je een wandeling maakt over de heuvels kom je het vanzelf tegen. Geen antieke marmeren bankjes, maar ordinaire houten dienen hier als zitplaats.
Hier mag je trouwens wel de piste in, maar ja, dat is minder spectaculair.

Op een andere heuvel ligt een antieke klokkentoren . De toren zelf is al mooi om te zien, maar het uitzicht over de stad mag er wederom ook zijn! 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

U zult genieten van een bezoek aan de oude stad, de voornaamste trekpleister van Plovdiv. De oude stad is daar gelegen, waar zich voorheen ook de Ottomaanse, middeleeuwse en zelfs nog oudere steden bevonden. U vindt er een geconcentreerde variëteit aan interessante monumenten, afkomstig uit verschillende perioden. De stad is gebouwd op drie van de zeven heuvels, geplaveid met straatkeien en bebouwd met 19de eeuwse “National Revival-style”-huizen. Aan de rand van de stad ligt het
Roman Amfitheater uit de 2de eeuw. Het kwam tevoorschijn tijdens een landverschuiving in 1972 en vergde vervolgens tien jaar om volledig blootgelegd te worden. Dit theater is een van de grootste van dit type, bedoeld voor publieke voorstellingen, dat in de Balkan ontdekt is. Wanneer u een bezoek brengt aan Plovdiv in de zomermaanden, kunt u het geluk hebben een of meer opera-uitvoeringen of klassieke concerten in de open lucht bij te wonen, wat een cultureel bezoek aan de oude stad compleet maakt.

 

Het hoofdcentrum van de stad, met trendy winkels en een overvloed aan cafés en restaurants, is afgesloten voor autoverkeer. Er is een moskee uit de 15de eeuw, beter bekend als de “Vrijdag Moskee” en u vindt er de overblijfselen van een Romeins Stadion uit de 2de eeuw. Een bezoek aan het Etnografisch Museum ,

gehuisvest in een van de grootste “National Revival”-huizen uit 1847, is zeker de moeite waard. Enkele andere “National Revival”-huizen uit de oude stad zijn omgetoverd tot stijlvolle restaurants en kleine hotels

Tweemaal per jaar (eind mei en begin september) richt de wereldwijde commercie zich op Plovdiv vanwege haar handelsbeurzen. Gedurende die tijd zijn alle hotels volgeboekt, wordt de stad overspoeld door bezoekers en worden de prijzen kunstmatig verhoogd. Iedereen die optimaal wil genieten van Plovdiv's ware charme en historie, raden we aan die perioden te vermijden.

overzicht inhoud

index